Фасадний декор
044 332 10 15
пн - пт 09:00 - 18:00 сб, нд 10:00 - 17:00
пн - пт 09:00 - 18:00 сб, нд 10:00 - 17:00
logo

Навіщо потрібна обшивка цоколя будинку?

3 вересня 2021

Навіщо потрібна обшивка цоколя будинку? | Fasad House

Багато людей не знають про те, що цокольна частина будівлі потребує особливого захисту. Зумовлено, це тим, що від неї залежить не тільки термін служби фундаменту, а й період експлуатації всієї будівлі. Саме тому до обробки цоколя будинку пред'являються особливі вимоги. Як правило, надійний захист будинку може забезпечити поєднання облицювального матеріалу та утеплювача. Якщо перед вами стоїть питання чим обробити фундамент, то фахівці найчастіше з цією метою рекомендують використовувати термопанелі.

Термопанеллю називається багатошаровий матеріал, що складається з ізоляційного та оздоблювального шару. Лицьове покриття може бути різним, зазвичай воно імітує натуральні матеріали, що надає цоколю додаткову привабливість.

Чи відрізняються цокольні матеріали від фасадних?

Цокольні термопанелі виготовляються за тією ж технологією, що й фасадні, тому їх технічні параметри дуже схожі. Але у зв'язку з тим, що цоколь потребує особливого захисту, деякі виробники додають до панелей посилюючий шар. Більшість цокольних термопанелей містить спеціальні металеві елементи, які спрощують їхню установку.

При виборі термопанелей для обшивки фундаменту необхідно врахувати такі параметри: густина, водопоглинання, паропроникність, теплопровідність.

Майже всі фасадні термопанелі мають такі плюси:

Таким чином, цокольні термопанелі є універсальним способом захисту цоколя та фундаменту. Завдяки тому, що термопанель складається з різних матеріалів, вона забезпечує максимальну теплоізоляцію та естетичність обробки.

Як облицьовувати цоколь будинку самостійно

Для обробки цоколя будівлі можна залучити спеціалістів або виконати всі роботи самостійно. Оздоблення цокольного поверху не вимагає особливих пристосувань, знань та умінь, проте якщо ви збираєтеся робити це вперше, то скористайтеся наступними рекомендаціями.

Перш ніж приступити до обшивки цоколя, необхідно підготувати наступні інструменти та комплектуючі: болгарку, рівень, шуруповерт та дрель, шпатель та монтажну піну. Також потрібні саморізи, додаткові елементи, стартова планка. Всі вони полегшують оформлення цоколя та спростять кріплення термопанелей.

Цей спосіб можна використовувати як для обшивки цоколя нових будівель, так й тих, що знаходяться в експлуатації. Цей спосіб ідеально підходить для будівель, які мають очевидні ознаки зносу. Однак у цій ситуації слід подбати про ретельну підготовку поверхні до подальших робіт. Зокрема поверхню потрібно вирівняти, а це означає, що необхідно видалити елементи, що виступають, або монтувати решетування при виявленні великих дефектів. Якщо цоколь не підготувати до робіт, термопанелі швидко деформуються.

Якщо поверхня має несуттєві нерівності, термопанелі можна посадити на клей. Процедура дуже проста у виконанні, вам потрібно висвердлити в ній отвори під дюбель, зробити це потрібно до приклеювання, оскільки подальші втручання можуть призвести до зсуву елементів.

Другим кроком буде підготовка клейової суміші. До підбору клею слід ставитися серйозно та уважно, він повинен відповідати типу термопанелей та основи. Потім клейова суміш наноситься на панель. Склад потрібно рівномірно розподілити по периметру панелі і за допомогою шпателя нанести його в середину. Чим більше нерівностей містить цоколь, тим інтенсивніше слід наносити клейовий склад. Залишається лише приклеїти панелі. Першу панель бажано приклеїти в нижньому лівому кутку цоколя. Стики сусідніх панелей закладаються акуратно монтажною піною. Плити слід зафіксувати дюбелями. Шви затерти за допомогою шпателя морозостійкими складами. Після цього можна розпочати оформлення кутів.

В асортименті багатьох виробників сьогодні є готові елементи для оздоблення кутів, проте їх монтаж можливий лише за умови, що кут буде ідеально прямим. Інакше цокольні панелі потрібно буде зрізати по діагоналі. Під час кріплення необхідно постійно перевіряти перпендикулярність елементів, так як при зміщенні зафіксувати плити не вийде. Якщо на цокольній частині є віконні отвори, то для них краще одразу купити готові елементи. Обробляються вони також як вікна на фасаді.

Якщо ви хочете, щоб обробка цоколя прослужила довго й була надійною, потрібно точно дотримуватися технології монтажу.

При обробці цоколя особливу увагу слід приділити наступним моментам: якості обробки стиків піною, рівності основи, герметичності відливу. Від якості загортання швів та стиків залежить теплоізоляція, а також стійкість облицювання до факторів зовнішнього середовища. Від рівності основи залежить рівність цоколя і щільність прилягання термопанелей. Герметичність не дасть волозі проникнути у підвальне приміщення.

Застосування панелей з утепленням одразу вирішить кілька проблем. Цей вид обробки характеризується тривалим терміном експлуатації, високим рівнем надійності та стійкістю до атмосферних і механічних впливів. Привабливий вигляд матеріалу дозволяє обробляти їм будь-які будинки.

Що стосується зовнішнього ефекту, то домогтися благородного і презентабельного вигляду дуже легко, тому що колірна різноманітність панелей величезна. Комбінуючи різні кольори фасадних та цокольних панелей, можна отримати оригінальний та привабливий результат. Якщо ви хочете, щоб облицювання прослужило довго, то купуйте термопанелі у нашій компанії Fasad House.